Sensei Hidetaka Nishiyama 10 (Ju) Dan

Ο Sensei Hidetaka Nishiyama τιμήθηκε από τον Γιαπωνέζο αυτοκράτορα

Στις 3 Νοεμβρίου του 2000,ο Master Hidetaka Nishiyama, o πρόεδρος της International Traditional Karate Federation (ITKF) και President of the American Amateur Karate Federation (AAKF), τιμήθηκε από την Ιαπωνική Κυβέρνηση για την παγκόσμιας εμβέλειας προώθηση της Ιαπωνικής κουλτούρας ως Δάσκαλος Εκπαιδευτής του Παραδοσιακού Καράτε (Traditional Karate).

Ο Sensei Hidetaka Νishiyama

Αμερικανο-Γιαπωνέζος δάσκαλος του καράτε, συγγραφέας, διευθυντής και πρωτοπόρος. Γεννημένος στο Τόκυο στις 10 Οκτωβρίου του 1928, ο Master Hidetaka Nishiyama ξεκίνησε την εκπαίδευση στο καράτε υπό την επίβλεψη του Gichin Funakoshi στο Shoto-kan. Δύο χρόνια μετά, ενώ είχε εγγραφεί στο πανεπιστήμιο Takushoku, έγινε μέλος της πανεπιστημιακής ομάδας καράτε και το 1949 χρίστηκε αρχηγός. Ήταν συνιδρυτής της All Japan Collegiate Karate Federation και μετά από λίγο καιρό εξελέγη πρόεδρος.
Ο Master Nishiyama έλαβε το πτυχίο των Master of Αrts στα οικονομικά από το πανεπιστήμιο Takushoku το 1951.Την ίδια χρονιά, υπήρξε συνιδρυτής της Japan Karate Association (JKA) και εκλέχτηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της.
Το 1952 επελέγη στο προσωπικό διδασκαλίας πολεμικών τεχνών για τη Στρατηγική προγράμματος προπόνησης για τους κομάντος της Αεροπορίας (Strategy Air Command (SAC) Combat Training Program).Το προσωπικό του SAC έλαβε εκπαίδευση στο Judo, aikido, και στο καράτε Shoto-kan. Οι άλλοι δάσκαλοι του καράτε αυτού του προγράμματος ήταν οι Gichin Funakoshi, Masatoshi Nakayama και ο Isao Obata.Tο 1953, το SAC προσκάλεσε τον Νishiyama ως μέλος της δεκαμελούς εξ Ιαπωνίας Budo Αποστολής ομάδα να επισκεφτεί την βάση της SAC στην Αμερική για τρείς μήνες παρέχοντας οδηγίες στο καράτε, στο judo και στο aikido.

Καράτε: Η τέχνη των άδειων χεριών γραμμένο και από τον Νishiyama,εκδόθηκε το1960, ακόμα και σήμερα θεωρείται το απόλυτο βιβλίο πάνω στο θέμα. Έχει εκδοθεί 70 φορές (2000 αντίτυπα ανά έκδοση ) και ακόμα θεωρείται το καλύτερο βιβλίο για το καράτε σε πωλήσεις στην ιστορία.
Τον Ιούλιο του 1961, οι μαθητές του καράτε SAC και τα μέλη της JKA, τα οποία διαμένουν στις ΗΠΑ προσκάλεσαν το Νishiyama να επισκεφτεί την Αμερική. Αργότερα την ίδια χρονιά διοργάνωσε την All American Karate Federation (AAKF), ως μια διεθνούς υποβάθρου ερασιτεχνική διοργάνωση καράτε. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, ο Nishiyama διοργάνωσε υπό την Αιγίδα της (AAKF) το πρώτο Eθνικό Πρωτάθλημα Καράτε στο Los Angeles της California, όπου επίσης καθιέρωσε και το dojo του. Έκτοτε ο Nishiyama έχει υπάρξει κύριος παράγοντας στη διάδοση του στυλ Shotokan καράτε στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό.
Το 1965,ο Nishiyama διοργάνωσε μια επιτροπή με τη σύμπραξη των κυριότερων γιαπωνέζικων στυλ καράτε, η οποία υπήρξε επικεφαλής στο πρώτο φιλικό τουρνουά καράτε των ΗΠΑ εναντίον της Ιαπωνίας. Το τουρνουά αυτό θεωρήθηκε ο πρώτος πραγματικός διεθνής διαγωνισμός εξαιτίας της συμμετοχής της All Japan Collegiate Karate Federation.
Το 1968, ο Nishiyama διοργάνωσε το πρώτο Παγκόσμιο invitational Τουρνουά Καράτε, το οποίο έλαβε χώρα σε αθλητικό χώρο στο Los Angeles σε σύμπραξη με το Ολυμπιακό Τουρνουά του Mexico Karate Federation που έλαβε χώρα στο Μεξικό. Ένα συνέδριο το οποίο έγινε κατά τη διάρκεια του τουρνουά συμφώνησε να δημιουργηθεί ένας διεθνής οργανισμός καράτε και να διεξάγει το Πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Τόκυο. Το 1970, κατά τη διάρκεια της αναδιοργάνωσης της (AAKF) ως παραδοσιακού διοικητικού σωματείου καράτε, η ομάδα καράτε JKA διαχωρίστηκε και έγινε η JKA-US αποτελώντας τμήμα της AAKF.
Ο Nishiyama συνέχισε να είναι πρόεδρος της JKA-US και της AAKF. Τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς, η AAKF έγινε μέλος της Ολυμπιακής Επιτροπής ΗΠΑ. Το 1973,ο Nishiyama συνίδρυσε την Pan American Karate Union (PAKU) και εκλέχτηκε Πρώτος Πρόεδρος αυτής. Το πρώτο (PAKU) πρωτάθλημα διεξήχθη στο Rio de Janeiro.
Βασισμένα στη συμφωνία του 1968,στην οποία κατέληξαν στο συνέδριο το οποίο έγινε στο Μεξικό, τα τουρνουά διεξήχθησαν στο Τόκυο (1970) και στο Παρίσι (1973). Αυτά τα παγκόσμια πρωταθλήματα κατέληξαν σε διαφωνίες ελλείψει επίσημου διεθνούς οργανισμού. Μια διεθνής συνάντηση οποία ακολούθησε αργότερα κατέληξε στη δημιουργία της International Amateur Karate Federation (IAKF) και ο Nishiyama εκλέχθηκε ως ο πρώτος της Πρόεδρος. Το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα της IAKF διεξήχθη στο Los Angeles το 1975.
Υπήρξε επιβλέπων της δημιουργίας της Mediterranean Karate Championship Committee and Bolivian Karate Federation το 1976. Επίσης εκείνη τη χρονιά ενεργώντας εκ μέρους της IAKF, υπέβαλε αίτηση στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για να επιτύχει την Ολυμπιακή αναγνώριση για το Καράτε.
Ο Nishiyama αργότερα υποστήριξε την δημιουργία της Central America/Caribbean Karate Confederation και της Asia/Oceania Amateur Karate Federation. Το 1979,σε συμφωνία με τη νομοθεσία των ΗΠΑ, η οποία ρύθμισε τα εθνικά ερασιτεχνικά διοικητικά αθλητικά σωματεία, η All American Karate Federation απορροφήθηκε από την American Amateur Karate Federation, ένα δημόσιο όφελος, ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο. Ο Nishiyama εκλέχθηκε ως πρώτος πρόεδρός του.
Το 1981, παρείχε επίσης υποστήριξη για τη δημιουργία του της South American Karate Confederation και North American Karate Confederation.
Το 1985, η IAKF μετονομάστηκε σε International Traditional Karate Federation (ITKF), γιατί η λέξη καράτε είχε αρχίσει να αποτελεί γενικευμένο όρο, ο οποίος παρέπεμπε σε πληθώρα Μποξ με πόδια αθλημάτων που αυτοονομάζονταν καράτε. Η ITKF υπό τις οδηγίες του Nishiyama ήθελε να καταστήσει σαφές ότι είναι το διοικητικό σωματείο του Παραδοσιακού Καράτε. Το 1987 η ΙΟC (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή) επιβεβαίωσε επίσημα ότι η ITKF είναι η ομοσπονδία του Παραδοσιακού Καράτε.
Η φήμη του Nishiyama έχει εξαπλωθεί κυρίως χάρη της ανώτερης επιδέξιας τεχνικής και της αποδοτικής του σε μεγάλο βαθμό διδασκαλίας.
Ανάμεσα στους πρώην μαθητές του είναι και ο Γιαπωνέζος πρωταθλητής καράτε Hiroshi Shirai και ο Takeshi Oishi, keinosuke enoeda και πολλοί άλλοι. Εκπαίδευσε μια στρατιά διεθνούς και εθνικού κύρους δασκάλων, εθνικούς πρωταθλητές και διασημότητες.
O Nishiyama συνεχίζει να είναι δάσκαλος στο Κεντρικό Dojo στο Los Angeles, έχει πολύ φορτωμένο πρόγραμμα καθώς παραδίδει σεμινάρια και μαθήματα στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό. Επίσης ετοιμάζει νέο γραπτό υλικό και εγχειρίδια, όπως και διδασκαλία μέσω βίντεο για το παραδοσιακό καράτε.
O Hidetaka Nishiyama, Δάσκαλος του παραδοσιακού καράτε, πρόεδρος της American Amateur Karate Federation και της International Traditional Karate Federation (ITKF), τιμήθηκε από την Γερουσία των ΗΠΑ στις 10 Οκτωβρίου του 1999, όταν ανυψώθηκε η σημαία των ΗΠΑ στο Καπιτώλιο η οποία έφερε το όνομά του .
Κατά παράκληση του Γερουσιαστή Gorton Slade,το επίσημο ανακοινωθέν γράμμα ανέφερε: Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τις υπηρεσίες των τόσων πολλών ετών που παρείχατε σ’ αυτή τη χώρα. Οι προσπάθειες που καταβάλλατε για την έλευση της τέχνης του καράτε στις United States Armed Forces υπήρξαν ανυπέρβλητες. Εκ μέρους των μαθητών και των φίλων σας, σας εύχομαι επιτυχία σε όλες τις προσπάθειες που επιχειρείτε.
Η σημαία ανυψώθηκε την ημέρα των γενεθλίων του με σκοπό να τιμηθεί ο Master Hidetaka Nishiyama ακόμη περισσότερο. Επιπλέον, η ίδια σημαία παραδόθηκε επισήμως στον Master Nishiyama στα πλαίσια εορτασμού του γεγονότος στα γραφεία της AAKF στο Los Angeles,την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου του 1999 .Στον εορτασμό συμμετείχαν μέλη της οικογένειάς του ,πολλοί από τους μαθητές του συγγενείς και φίλοι, οι οποίοι είχαν προσέλθει για να μοιραστούν μαζί του τη ξεχωριστή αυτή μέρα.
Σύμφωνα με το Γραφείο του Εφόρου της WASHINGTON D.C.Το πρόγραμμα έπαρσης της σημαίας του Καπιτωλίου των Ηνωμένων Εθνών ξεκίνησε το 1937 ως ένας τρόπος αναγνώρισης σημαντικών κοινωνικών συνεισφορών. Ο πρόεδρος του Καπιτωλίου εισήγαγε ένα νέο πρόγραμμα στα μέσα της δεκαετίας του 1950, αποτέλεσμα του αιτήματος των μελών του Καπιτωλίου να γίνεται αυτό όποτε εμφανίζονταν στους ψηφοφόρους και ως αναγνώριση σημαντικών γεγονότων και προσωπικών επιτευγμάτων.
Εμείς που είχαμε τη τιμή να τον γνωρίσουμε και να εκπαιδευτούμε από αυτόν συμμετέχουμε σ’ αυτή την ενέργεια που τιμά συμβολικά το έργο της ζωής του όσον αφορά στους υψηλούς στόχους και στα πρότυπα που έθεσε για το Παραδοσιακό Καράτε και στις παραδόσεις τις οποίες διατήρησε για εμάς και τις μελλοντικές γενιές. Η αναγνώριση εκφράζεται ποικιλοτρόπως, κάποιες φορές με το κυματισμό της σημαίας, αλλά πολύ περισσότερο με τη αντανάκλαση της ευτυχίας και του σεβασμού στις καρδιές και στο μυαλό των πολλών μαθητών του, οι οποίοι μοιράστηκαν με το Master Hidetaka Nishiyama αυτή τη στιγμή.
Ο Master Hidetaka Nishiyama Τιμήθηκε από τον Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας. Βραβεύτηκε για την πολιτισμική του συνεισφορά –Νews Release (2000).
Στις 3 Νοεμβρίου του 2000, ο Master Hidetaka Nishiyama, πρόεδρος της International Traditional Karate Federation (ITKF) και της American Amateur Karate Federation (AAKF), προτάθηκε από την Γιαπωνέζικη κυβέρνηση για την συνεισφορά του στην παγκόσμια προαγωγή του Ιαπωνικού πολιτισμού, ως ο Δάσκαλος Εκπαιδευτής του Παραδοσιακού Καράτε (Traditional Karate).
Την αξιόλογη συνεισφορά του τίμησε προσωπικά ο Αυτοκράτορας στην ειδική τελετή που διοργανώθηκε στο Αυτοκρατορικό παλάτι του Τόκυο, κατά τη διάρκεια της οποία έλαβε το βραβείο “Order of the Sacred Treasure, Gold Rays with Rosette”. Για πρώτη φορά στην Ιστορία των ιαπωνικών εθνικών βραβείων το Παραδοσιακό Καράτε έχαιρε τέτοιας αναγνώρισης, η οποία αντανακλά την ισόβια συνεισφορά του Master Hidetaka Nishiyama στην ανάπτυξη και εξέλιξη των υλικών, πνευματικών και ψυχικών παραμέτρων του Παραδοσιακού Καράτε (Traditional Karate).
Επιπλέον, ο Master Hidetaka Nishiyama ήταν ένας από τους μόλις 11 εκτός Ιαπωνίας διαμένοντες, οι οποίοι τιμήθηκαν την χρονιά εκείνη για την συνεισφορά τους στον Ιαπωνικό πολιτισμό
Ο Master Hidetaka Nishiyama 10 (Ju) Dan απεβίωσε στις 07 Νοεμβρίου 2008.